Special pentru voi: fotograful de natură Ernie Suto vă dezvăluie cele șapte secrete ale sale! - Sfaturi practice pentru a ridica fotografiile de peisaj la nivelul următor
Aceasta este o premieră! Ernie Suto, fotograf de natură de renume internațional împărtășește secretele și experiențele pe care le-a adunat de-a lungul deceniilor prin propriile fotografii. Acum puteți aplica și voi cunoștințele lui!
- Suportul este stabil dacă scoateți picioarele și nu folosiți coloana centrală.
- Asigurați-vă că scoateți cureaua de gât a aparatului foto atunci când fotografiați de pe un trepied, deoarece aceasta se va balansa în vânt, ceea ce poate muta expunerea și chiar o poate înclina.
- Nu lăsați niciodată aparatul foto singur, țineți-l întotdeauna cu voi, pentru că un vânt puternic poate apărea în orice moment și îl poate deteriora.
- Priviți orizontul! Nu înclinați aparatul în nici o direcție!
- Oriunde mergeți, strângeți întotdeauna resturile după voi, nu lăsați nimic în urmă!
- Amintiți-vă întotdeauna că nu merită să-i copiați pe alții, pentru că puteți ieși în evidență din mulțime prin prezentarea a ceva nou și unic.
- Căutați peisaje necunoscute, fiți pregătiți pentru ședința foto, știți ce vă așteaptă. Faceți multe cercetări pe internet despre locația respectivă, verificați poziția soarelui.
- Să nu vreți să faceți o poză pe care altcineva a făcut-o deja! Pentru majoritatea oamenilor, într-o imagine ca aceasta, apa este complet albă. Arată ca și cum ar fi fost vopsită. Secretul este viteza perfectă a obturatorului. Iată 15 fotografii pe care le-am făcut cu diferite viteze ale obturatorului. Aproximativ un sfert de secundă a fost timpul câștigător. Este bine să avem apă ca aceasta în imagine, pentru că se pot vedea detalii în imagine, nu doar o parte albă, pe care eu o numesc spațiu negativ pentru că nu conține nicio informație. Ochiul vrea să vadă detalii. Această apă este atât de captivantă în acest fel încât privitorului nici nu-i pasă ce se află în fundal.
- Este un lucru bun atunci când vezi o imagine și nu poți decide ce reprezintă și te face să te gândești. Acesta este un munte înzăpezit cu roci roșii. Am fotografiat Bryce Canyon în America, este foarte rar să vezi atât de multă zăpadă acolo.
- Această fotografie a fost făcută în deșertul Mojave. L-am găsit din întâmplare, un rând de tufișuri uscate care altfel ar fi fost verde. Căutați ceea ce este neobișnuit! Am adus un fotograf cu mine, eram la o altitudine mai mare. Când am observat-o, a vrut imediat să coboare în fugă pentru a face o fotografie de jos, dar nu l-am lăsat. De ce? Pentru că dacă facem fotografii nu-i voie să călcăm în picioare locul unde ne aflăm! Mai întâi fotografiați totul de la distanță, apoi apropiați-vă!
- Când fotografiezi detalii, uneori este bine să pui peisajul în dimensiune. Faptul că există o persoană în depărtare adaugă la scara monumentală a deșertului.
- În spatele unei fotografii profesionale stă multă răbdare și toleranță. Acesta este un copac vechi de 5.000 de ani din America. L-am luat de la o expoziție. Știam ce voiam să fotografiez, așa că am așteptat luni de zile ca lăptarul să treacă deasupra copacului. Am ieșit la ora 20:00 pentru o vizită la fața locului, și aici a trebuit să muncesc mult deoarece era la 3500 de metri înălțime, apoi am ieșit din nou la miezul nopții, atunci deja cu aparatul foto. La ora două noaptea am reușit în final să o surprind. Pentru aceste tipuri de imagini este important să aveți ceva deosebit în prim-plan.
Vă doresc tuturor lumină bună!